1. EU:N EDUSTAJAT: PLO:N PITÄISI MUUTTAA TAKAISIN JERUSALEMIIN

 

Jerusalemissa ja Ramallahissa vierailleet Euroopan unionin edustajat ovat luonnostelleet tiukkasanaisen asiakirjan, joka suosittelee palestiinalaishallinnon vallan vahvistamista Itä-Jerusalemissa ja palestiinalaishallinnon toiminnan edistämistä siellä, Haaretz raportoi. "Jollei Itä-Jerusalemista tule kahden valtion pääkaupunkia, Israelin ja palestiinalaisten välille ei voida solmia kestävää rauhaa", sanotaan raportin avauslauseessa. Raporttia lähetetään parhaillaan ulkoministeriöihin eri pääkaupunkeihin. Se lähetetään myös keskustelua varten EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komiteassa Brysselissä.

Raportti kritisoi sitä, että Israel "yrittää korostaa kaupungin juutalaista identiteettiä" ja että Israel muun muassa "pyrkii liittämään Jerusalemin itäosan Israeliin – ja näitä toimia EU pitää laittomina". Kritiikki kohdistuu myös siihen, että Israelin toiminta kaupungissa "kaventaa yhä enemmän mahdollisuutta ajatella Jerusalemia kahden valtion tulevana pääkaupunkina". Raportissa ehdotetaan, että EU:n edustajat välttäisivät tapaamasta israelilaisia virkamiehiä näiden Itä-Jerusalemin-toimistoissa, ja kehotetaan Itä-Jerusalemissa vierailevia korkeamman tason EU-henkilöitä kieltäytymään esiintymästä virallisten Israelin edustajien tai turvallisuushenkilöstön saattamana.

Raportissa neuvotaan lisäksi eurooppalaisia matkailuyrityksiä välttämään sellaisia israelilaisia liikeyrityksiä, jotka sijaitsevat Itä-Jerusalemissa, ja lisäämään EU:n väestön tietoisuutta sellaisista israelilaisista tuotteista, jotka ovat peräisin siirtokuntien tai Itä-Jerusalemin alueelta. Tässä luottamuksellisessa raportissa vaaditaan EU:ta luomaan lainsäädäntöä, joka estäisi eurooppalaisia yrityksiä tekemästä israelilaisia siirtokuntia hyödyttäviä liiketoimia. Raportissa neuvotaan myös asettamaan mustalle listalle ne siirtokuntalaiset, joiden arvioidaan olevan väkivaltaisia, jotta heitä voidaan mahdollisesti myöhemmin estää tulemasta EU:n alueelle. Lisäksi raportissa suositellaan, että EU:n jäsenmaat estäisivät tai jarruttaisivat kaupankäyntiä toimijoille, jotka tukevat Itä-Jerusalemin uudisasuttamista. 

Kommentti:
Viime vuosikymmenten aikana Eurooppa on näytellyt negatiivista roolia hyväksymällä palestiinalaisten asioiden oikeutuksen ja toimimalla Israelia vastaan. Virallinen politiikka on ollut perustavanlaatuisesti Israelin-vastaista, eikä Israelin demokratiaa, joka on ainutlaatuista Lähi-idässä, ole kehuttu paljonkaan, jos ollenkaan. 
Palestiinalaishallinto polkee ihmisoikeuksia jatkuvasti, mutta EU ei boikotoi sitä, vaan jatkaa sen taloudellista tukemista, sillä eurooppalaisella Israelin-hylkäämisellä on hyvin vanhat ja sitkeät juuret. Voitaisiin kysyä, mikä aiheuttaa tämän tietämättömyyden ja röyhkeyden kuolettavan yhdistelmän. Ennen kuin Eurooppa voi osoittaa edustavansa jotakin positiivista ja johdonmukaista, sen rutiininomaisen Israelin-vastustuksen voi helposti hylätä kyynisenä poliittisena laskelmointina. Jos Eurooppa nousisi osoittaen sekä realismia että moraalista selkärankaa, Israelille se merkitsisi tärkeää askelta repaleisten suhteiden korjaamiseksi.

Lähde:Word of Life Israel"