Hyvin monelle on varmaankin tuttua raamatussa Mooseksen kirjoissa kerrottu Exodus eli Israelin kansan muutto pois Egyptin orjuudesta. Jumala kutsui Mooseksen entisen Egyptin prinssin, joka oli karkoitettu pois Egyptin maasta vapauttamaan kansansa orjuudesta. Faarao ei suostunut päästämään Israelin kansaa pois ennen kuin Jumala oli osoittanut Egyptiläisille ja Israelilaisille että kuka on kaiken yläpuolella. Vitsauksia olivat 1.Veri, 2.Sammakot, 3.Sääsket tai syöpäläiset, 4.paarmat, 5.Karjarutto, 6.Paiseet, 7.rakeet, 8.heinäsirkat, 9.Pimeys, 10.Esikoisten kuolema(Egyptiläiset)

Mutta miksi Jumala päätti käyttää juuri näitä Vitsauksia Egyptiläisiä vastaan, ennen kuin Israelin kansa saisi vapauden.

Se liittyy siihen, että Jumalahan vihaa epäjumalien palvelemista ja halusi osoittaa ettei mikään Egyptin epäjumalista voinut vastustaa/voittaa Jumalaa(JHVH).

Egyptissä faaraota pidettiin yhtenä jumalista. joten Mooseksen ensimmäinen tunnusteko näytti Jumalan vallan,joka oli sauvan muuttaminen myrkkykärmeeksi. Egyptissä oli monia jumalia joita käärme symboloi esim.Apep-jumala joka edusti pimeyden ja pahuuden voimia,joka kuvattiin valtavana käärmeenä joka yritti nielaista auringon.

Faaraon valtaa kuvasi Uraeus,joka kuvattiin hyökkäykseen valmistuvana kobrana.

Aaronin käärmeeksi muuttunut sauva nieli faaraon loitsijoiden käärmeet,josta farao ilmeisemmin päätteli,että Mooseksella oli hallussaan vahvoja taikavoimia,joten hänen ei tarvitse kuunnella Moosesta ja Aaronia.

Ensimmäinen vitsaus veri kohdistui Niiliin,jota pidettiin jumalallisena.Sitä edusti monet jumalat. Kuten Hapi joka oli hedelmällisyyden jumala jonka rinnat kuvasivat Niilin hedelmällisyyttä.  Toinen hedelmäälisyyden jumala oli Osiris.

Toinen vitsaus oli sammakot.Sammakoita pidettiin Egyptissä hedelmällisyyden vertauskuvana. Heket oli sammakkojumalatar joka kuvattiin yleensä sammakkopäisenä naisena. Heket yhdistettiin hedelmällisyyteen,synnyttämiseen ja kasvien jälleensyntymiseen.

Viides vitsaus oli karjarutto. Egyptillä oli arvostettuja härkä-ja lehmäjumalia kuten esim. Apis jota kuvattiin sonnina jolla oli sarvien välissä auringonkehrä. Hathor jota pidettin mm.taivaan jumalatterena ja hautausmaiden suojelija ja sen uskottiin auttavan sairauksissa ja päättävän lapsen kohtalosta tämän syntymähetkellä.

Yhdeksäs vitsaus oli pimeys,joka kesti kolme päivää. Egyptin kaikista tunnetuimmat jumalat oli auringon jumalia. Horus oli auringon ja taivaan jumala,jota kuvasi haukanhahmo tai haukanpää.Faaraon uskottiin olevan Horuksen edustaja maan päällä. Toinen auringon jumali oli Ra joka kuvattiin yleisesti haukanpäisenä ihmisenä,jonka pään yläpuolella oli auringonkerä jota ympäröi käärme.

Viimeisenä vitsauksena oli egyptiläisten esikoisten lasten kuolema. Egyptissä hallitsija päätti kuka sai elää ja kuolla. Faraota pidettiin auringon jumala Ran myös kuoleman valtiaan Osiriksen poikana. Jumala osoitti tällä että hän itse surmaisi sen josta faaraon jälkeen oli tuleva kuoleman valtiaan poika. Tämän viimeisen vitsauksen kohdalla Jumala sanoi:"Minä Herra,annan tuomion kohdata kaikkia Egyptin jumalia".

Tässä oli joitain jumalia mainittuina Egyptillä oli paljon muitakin epäjumalia.

2.Moos.7 ->

.