LYHYESTI

Viime viikolla Palestiinan hallituksen tv-kanava lähetti ohjelman nimeltä “Sinulle”, joka arvosteli sitä, että Israel on vanginnut tuomittuja palestiinalaisarabiterroristeja. Hakid Awad, joka viime vuonna teurasti brutaalisti Fogelin viisihenkisen perheen, mukaan lukien nelikuisen vauvan, oli yksi ohjelman tähdistä. Awadin äiti ja täti ylistivät televisio-ohjelmassa hänen murhatekojaan ja kritisoivat Israelia siitä röyhkeydestä, että se oli vanginnut hänet. Ohjelmaan soittanut Awadin täti luki Hakimille kirjoittamansa runon ja viittasi kylmäveriseen murhaajaan “sankarina” ja “legendana” tämän perheen, ystävien ja toverien keskuudessa. Myös “Sinulle”-ohjelman naispuolinen juontaja lisäsi omat terveisensä Hakim Awadille.

Israelin puolustusvoimat (IDF) on kuluneen vuoden aikana lisännyt merkittävästi peiteoperaatioitaan ulkomailla, mikä viittaa Israelin kohtaamien uhkatekijöitten voimistumiseen alueella, Jerusalem Post kirjoittaa. Suurin osa operaatioiden yksityiskohdista on luokiteltu salaisiksi, myös niiden tarkka lukumäärä, mutta ulkomaisten raporttien mukaan IDF on toiminut paikoissa kuten Sudan, Libanon ja Iran. Pyrkiessään parantamaan peiteoperaatioihin osallistuvien erikoisjoukkojen mahdollisuuksia ja yhteistyötä IDF:n esikuntapäällikkö, kenraaliluutnantti Benny Gantz on päätänyt perustaa “Syvyysjoukot” – uuden yksikön, joka tulee valvomaan syvällä vihollismaaperällä tapahtuvia operaatioita.

Energia- ja vesivarantojen ministeri tri Uzi Landau pyrkii edistämään projektia, jossa Israelin ja Kyproksen välille rakennettaisiin merenalainen sähkökaapeli. Ministeri Landau esitti ajatuksen merenalaisesta kaapelista ensi kertaa vieraillessaan presidentti Shimon Peresin seurana Kyproksella viime marraskuussa ja jatkoi neuvotteluja siitä tällä viikolla Kyproksen kaupan, teollisuuden ja turismin ministerin Praxoula Antoniadou Kyriacoun vieraillessa Israelissa. Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, projekti voidaan esittää hyväksyttäväksi Israelin ja Kyproksen hallituksille vuoden 2012 kuluessa. “Tällä projektilla voisi olla suuri positiivinen vaikutus Israelin talouteen, kun ensi kertaa historiassamme laajennumme olemasta energiasaareke, linkitymme Kyprokseen ja sen kautta Eurooppaan. Tämä on psykologinen ja diplomaattinen läpimurto, joka tulee vaikuttamaan Israelin energiaylijäämään ja energiaturvallisuuteen. Olemme hyvin kiinnostuneita etenemään asiassa", ministeri Landau sanoi. 

Puolustusministeriö on allekirjoittanut ensimmäisen sopimuksensa kattavasta maamiinojen raivausoperaatiosta. Sopimus on ensimmäinen laatuaan Israelissa. Miinanraivauksen ensimmäinen kierros suunnitellaan toteutettavaksi maaliskuussa 2012. Ministeriö aikoo raivata tuhansia miinoja tämän kalenterivuoden aikana. Miinanraivausviranomaiset päättivät, että ensimmäinen raivattava alue tulee olemaan Ne'ot HaKikarin alue Arava-laaksossa Kuolleen meren eteläpuolella. 240 dunamin maa-ala (yli 20 hehtaaria) tullaan raivaamaan, alue jota asiantuntijat pitävät erityisen vaarallisena yleisölle, ja etenkin alueen maataloustyöntekijöille, asukkaille ja patikoijille.

'Lähde:World of life  Israel