Iloista naistenpäivää!

Naisella on luomiskertomuksen perusteella sama ihmisarvo kuin miehelläkin.Tämä saattaa tuntua täällä kristinuskon hapattamassa lännessä itsestään selvyydeltä, mutta sitä se ei suinkaan ole suuressa osassa maailmaa. Naisen tasa-arvo miehen kanssa on nimittäin Raamatun ihmiskuvan tuotetta.

Jumala sanoi: ”Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu. Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Ja Jumala siunasi heitä ja sanoi heille: ”Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa (luomakuntaa)...”  1.Ms.1:26-28

Jumala loi siis ihmisen alun perinkin mieheksi ja naiseksi. Nainen ei ole vain jokin miehen lisuke, vaan mies ja nainen yhdessä muodostivat alusta asti Jumalan kuvan. Jossakin mielessä pitää paikkansa se, että mies ja nainen ovat erikseen vain ihmisen puolisko. Ihmisyyteen kuuluu näet erottamattomana osana rakkaus ja yhteys, joka vallitsee jumaluuden kolmen persoonan  välillä. Tätä rakkautta heijastamaan luotiin kaksi ihmistä, ei yhtä.

Nainen tehtiin Jumalan kuvaksi ja hänen kaltaisekseen täsmälleen samalla tavalla kuin mieskin. Nainen kuulee Jumalan äänen ja voi kommunikoida hänen kanssaan samalla tavalla kuin mieskin. Kulttuurikäsky, maan viljeleminen ja varjeleminen, kuuluu molemmille sukupuolille. Samoin Jumalan siunaus ja kehotus suvun jatkamiseen.

 

Mutta ihmiselle (Adamille) ei löytynyt sopivaa kumppania (eläinten joukosta). Silloin Herra Jumala vaivutti ihmisen syvään uneen ja otti hänen nukkuessaan yhden hänen kylkiluistaan ja täytti kohdan lihalla. Herra Jumala teki tästä kylkiluusta naisen ja toi hänet ihmisen (Adamin) luo. ”Tämä se on! Tämä on luu minun luustani ja liha minun lihastani. Naiseksi (oik. miehettäreksi) häntä häntä sanottakoon: miehestä hän on otettu.” Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi. (1.Ms.2:20-25)

 

Vaikka nainen ja mies luotiin samanarvoisiksi, heitä ei luotu samanlaisiksi. Heidän fyysinen ja psyykkinen rakenteensa ja myös tehtävänsä poikkeavat toisistaan. Nainen on design tuote, tietyn miehen vastakappale, sopiva apu ja kumppani hänelle.

 

Nainen ja mies muodostavat tähän maailmaan uuden yksikön, jota kutsutaan ”yhdeksi lihaksi”. Yksi ynnä yksi ei olekaan tässä tapauksessa kaksi vaan yksi – yksi liha, yksi perhe, joka on kaikkien ihmissuhteiden perusyksikkö ja uuden sukupolven kasvualusta.

 

Raamattu neuvoo: mies rakastakoon vaimoaan kuten Kristus rakasti seurakuntaa, ja vaimo kunnioittakoon miestään (Ef.5). Mies elää naisensa kunnioituksesta, nainen miehensä rakkaudesta. Avioliitossa vallitsee seksuaalinen tasavertaisuus: vaimon ruumis ei ole hänen vallassaan vaan aviomiehen vallassa, mutta sama pätee myös toisin päin (1.Kor.7).

 

Lähde:http://www.sro.fi/radio/radioluennot/2003/2003_mj_rtunnaiskuva.htm  (Voitte katsoa lopun täältä.)